Gehandicapten aan de macht!

De laatste tijd is er veel te doen over mensen met een handicap. Het is zo dat inmiddels het VN verdrag voor mensen met een beperking is aangenomen, geratificeerd en op dit moment wordt ingevoerd. Dit zie je nauwelijks, maar het is bijvoorbeeld zo dat iemand met een hulphond nergens meer geweigerd mag worden. Goede zaak lijkt me, al hebben we nog een lange weg te gaan.

De afgelopen weken werden de paralympische spelen georganiseerd. Uitleg lijkt me zo langzamerhand overbodig, maar voor de fossielen onder ons: de paralympische spelen zijn olympische spelen voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Groepen worden ingedeeld naar beperking en op deze manier kan er op een eerlijke manier tegen elkaar gesport worden. Het mooie is dat Nederland hier enorm veel medailles heeft gehaald. Een stuk meer dan bij de reguliere olympische spelen. En toch was er op tv nauwelijks aandacht voor.

Mart Smeets zei hier ruim 25 jaar geleden al over dat wanneer dingen anders zijn dan normaal, mensen weg zappen. Hij heeft vandaag in een interview aangegeven dat hij zelf last heeft van gène wanneer hij naar gehandicapte sporters kijkt en dit zal voor meer mensen gelden. Ik hoop over 4 jaar minstens zoveel paralympisch sport te zien als olympische sport. En hierin sta ik niet alleen.

Dat deed me echter aan wat anders denken. In Nederland is het de bedoeling dat wij, met onze beperkingen, volledig mee kunnen doen in de maatschappij. En in deze maatschappij is televisie een groot ding, maar ook daar kom je maar weinig mensen met beperking tegen. Tenminste als je de treitervloggers, reality sterren en compleet SBS6 niet meerekent.
Ik heb wat voor me uit zitten dromen. Dat kan dan ook makkelijk vanuit een rolstoel. Je zit stevig en van omvallen is al dagdromend geen sprake meer. Ik heb geprobeerd me de tv programma’s van tegenwoordig voor te stellen met rolstoelers.

Zo lijkt het me heerlijk om sterren springen te zien met bijvoorbeeld Marc de Hond. Een dubbele salto met schroef van de 10 meter plank. Of die schroef bij de uitvoering hoort of rechtstreeks uit zijn rolstoel komt knallen, laat ik aan jullie eigen verbeelding over. Daarnaast valt te denken aan programma’s als De Wereld Rolt Door, Heel Holland Rolt en Expeditie Rolbinson.

Of zullen we gewoon met elkaar afspreken dat we de mensen met een beperking ook daadwerkelijk betrekken bij de maatschappij. Het is fantastisch om een Nederlandse wielrenner een etappe te zien winnen in de Vuelta of de Tour de France, maar net zo knap zijn de prestaties van Jetze Plat, onze nationale handbike held. Als we kijken naar het aantal medailles op de paralympische spelen hebben deze sporters recht op zendtijd bij studio sport. En van daaruit aan de macht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *